У Нацдержслужбі України обговорили питання впровадження Угоди про асоціацію з ЄС

20 серпня 2014 року в приміщенні Національного агентства України з питань державної служби Голова Нацдержслужби України Костянтин Ващенко провів зустріч з членом Групи ЄС з підтримки України у встановленні інституційного механізму координації та розвитку програми впровадження Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, колишнім керівником Директорату Європейської Комісії з питань освіти та культури Яном Трущинським.

У ході зустрічі були обговорені питання щодо якості державного управління в цілому та концепції реформи державної служби України в контексті загальнонаціональної ідеї щодо європейської інтеграції.

Костянтин Ващенко зазначив, що одним з найголовніших пріоритетів Національного агентства України з питань державної служби є створення сучасної системи державної служби в Україні з урахуванням кращих європейських практик. Зокрема, мова йдеться про розробку нової редакції Закону України «Про державну службу» та функціональне обстеження органів державної влади з метою детального аналізу їх функцій та повноважень задля упередження дублювання деяких з них. Чимала увага приділяється також питанню підвищенню ефективності кадрової політики та раціональному менеджменту людських ресурсів. 

Під час зустрічі Ян Трущинський розповів про досвід реформування  державної служби в Республіці Польща та надав рекомендації щодо створення сприятливих умов для поетапного успішного впровадження реформ державного апарату.

Представництво Європейського Союзу із свого боку запропонувало Нацдержслужбі України допомогу з активізації роботи експертів програми  SIGMA над внесенням змін та доповнень до чинної редакції Закону України «Про державну службу», а також розробці дієвих механізмів вирішення виявлених проблем.

Сторони погодились й надалі співпрацювати у напрямку обміну досвідом з питань реформування державної служби,  як важливої складової імплементації Угоди про асоціацію.

Також у зустрічі взяли участь керівник Сектору реформи державного управління Представництва ЄС в України Володимир Кондрачук та головний спеціаліст відділу з питань реалізації євроінтеграційної політики департаменту з питань асоціації та інтеграції в ЄС Секретаріату Кабінету Міністрів України Олена Шестопалюк

Від Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС участь у заході взяли начальник відділу управління проектами Оксана Іщук та заступник начальника відділу управління ресурсами, діяльністю та розвитком Анастасія Терех.

Довідково: Програма SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management – Програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту) – один з найпрестижніших аналітичних центрів Європейського Союзу, створений в 1992 році за ініціативи Організації економічного співробітництва та розвитку та Європейського Союзу. Метою започаткування даної програми стала потреба надання допомоги країнам Центральної та Східної Європи в модернізації їх систем державного управління. Дана програма відіграє ключову роль у підготовці країн-кандидатів до вступу до Європейського Союзу.

Допомога програми SIGMA у сфері модернізації системи державної адміністрації може надаватися шляхом:

•          здійснення аналізу адміністративних структур;

•          розробки та впровадження реформ адміністративної системи;

•          здійснення аналізу запропонованих законопроектів та програм;

•          організації навчання та обміну інформацією;

•          підготовки планів технічної допомоги.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини