Щорічне засідання національних контактних осіб з впровадження інструментів інституціональної розбудови Twinning, TAIEX та програми SIGMA «Дні інституційної розбудови» - 2018

06–07 лютого 2018 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія) проходило щорічне засідання національних контактних осіб з впровадження інструментів інституціональної розбудови Twinning, TAIEX та програми SIGMA «Дні інституційної розбудови – 2018» за сприяння Генерального директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення (Генеральний директорат).

«Дні інституційної розбудови» виступають потужною платформою для обміну кращими практиками впровадження та використання інструментів інституціональної розбудови в країнах Європейського інструменту сусідства, здійснення комплексного огляду заходів, реалізованих в рамках згаданих інструментів, а також обговорення ключових пріоритетів країн-партнерів у контексті надання допомоги ЄС.

З вітальним словом до учасників заходу звернулась Катаріна Матернова, заступник Генерального директора з питань східного партнерства, економічних перетворень та відносин з міжнародними фінансовими організаціями Генерального директорату, яка привітала учасників з нагоди 20-річчя впровадження інструментів Twinning і ТАІЕХ, а також наголосила на важливості проведення щорічних зустрічей, що дають змогу здійснювати обмін досвідом у сфері реформування державних інститутів влади країн Європейського інструменту сусідства відповідно до стандартів ЄС шляхом залучення інструментів технічної допомоги. Крім того, було окреслено оновлені пріоритети діяльності ініціативи ЄС «Східне партнерство».

У ході першого дня заходу головний радник програми ОЕСР / SIGMA з питань державної служби та управління людськими ресурсами Войцех Зелінський представив Принципи державного управління програми ОЕСР / SIGMA, а також визначив основні підходи та технічні аспекти проведення майбутньої оцінки державного управління в Україні. У свою чергу, асистент керівника Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Вікторія Бріч презентувала основні досягнення впровадження інструментів інституціональної розбудови Twinning і TAIEX.

Другий день заходу було присвячено обговоренню питань впровадження інструментів інституціональної розбудови Twinning і ТАІЕХ, представлено нове бачення їх використання, визначено основні підходи та новації у рамках залучення інструменту Twinning, що сприятиме посиленню його ефективності та результативності.

Під час свого виступу керівник команди з питань інституційної розбудови, інструментів TAIEX, Twinning Відділу «C3» Генерального директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення Клаус Лех здійснив поетапний опис нового процесу впровадження інструменту Twinning та визначив три ключові складові його ефективного використання, що полягають у забезпеченні удосконалення законодавства у рамках державного управління, відкритості системи залучення зовнішньої допомоги ЄС та орієнтації на кращі європейські практики. Разом з тим, було підкреслено важливість організації інформаційної кампанії за результатами співробітництва між партнерами проекту від держав-членів ЄС та країн-бенефіціарів.

У зазначеному заході взяли участь представники Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Ірландії, Італії, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції та Великої Британії; Албанії, Боснії та Герцеговини, Косово, Чорногорії, Сербії, Македонії та Туреччини; Алжиру, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Єгипту, Грузії, Ізраїлю, Йорданії, Лівії, Молдови, Марокко, Палестини, Тунісу та України, а також Турецько-кіпрської громади.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу у щорічному засіданні «Дні інституційної розбудови – 2018» участь у заході взяла завідувач сектору координації Twinning відділу управління проектами Юлія Федина.

         

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини