Мінсоцполітики пропише Стратегію ліквідації всіх форм дискримінації жінок у Національному плані дій, що підтримується ООН

3 травня під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе відбулася нарада з уповноваженими (координаторами з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в органах місцевого самоврядування), в якій взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та міжнародних організацій.

Від Міністерства соціальної політики України участь у заході взяли заступники Міністра Наталя Федорович та Олександра Чуркіна.

Під час наради було поінформовано про стан реалізації Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року та про розробку змін до Національного плану дій з виконання резолюції Ради безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2020 року.

Було обговорено питання щодо реформування системи професійного навчання державних службовців, голів місцевих адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, зокрема з питань гендерної рівності.

Важливий акцент зроблено на розробленні Національного плану дій з виконання Заключних зауважень до 8 періодичної доповіді України про виконання Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW) та затвердження регіональних планів заходів.

Мінсоцполітики ініціювало перегляд завдань та заходів цих програм та планів дій, з метою визначення, наскільки вони враховують Заключні зауваження Комітету та які саме.

На сьогодні у Міністерстві проведено два засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки Нацплану.

За результатами нарад було визначено орієнтовний перелік пунктів заключних зауважень комітету, зокрема, це:

- питання суду і доступу жінок до правосуддя;

- медіа і протидії гендерним стереотипам;

- тимчасові спеціальні заходи (квоти);

 - гендерна рівність у зайнятості та професійній підготовці;

- збір даних і гендерна статистика;

- становище сільських жінок.

До речі, Україна звітується перед комітетом увосьме: свій початковий звіт за виконання CEDAW вона подавала ще у вересні 1982 року.

Робота з розробки сучасного проекту Національного плану дій здійснюється за підтримки та у співпраці з експертами проекту CEDAW in action, який реалізується UNWomen (ООН Жінки).

ДЖЕРЕЛО

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини