Відбулося установче засідання Організаційного комітету з підготовки та відзначення 100-річчя запровадження державної служби

24 травня 2018 року в приміщенні НАДС відбулося установче засідання Організаційного комітету з підготовки та відзначення 100-річчя запровадження державної служби.

Захід організовано НАДС спільно з Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 травня 2018 року № 298-р «Про відзначення 100-річчя запровадження державної служби».

Відкриваючи захід Голова НАДС Костянтин ВАЩЕНКО звернув увагу присутніх на тому, що цього року Україна відзначає 100-річчя інституційного становлення державної служби, що була започаткована в добу національно-визвольних звершень 1917-1921 років.

100 років тому Центральна Рада проголосила створення української держави і прийняла декілька законів, які врегульовують діяльність державної служби в Україні. Події 1917-1921 років стали серйозним випробуванням для народу та влади. Після відродження української державності цю традицію було продовжено. І власне Україна першою з пострадянських держав прийняла у 1993 році Закон «Про державну службу». Цей закон був недосконалим, перехідним, але він заклав основи і традиції 100-літньої давності. Сьогодні триває вдосконалення державної служби і вже зроблено революційні кроки, серед яких ключовою подією стало прийняття 10 грудня 2015 року Закону України «Про державну службу», який набув чинності 1 травня 2016 року. У новому Законі закладено низку фундаментальних речей – розмежування політичних та адміністративних посад, запровадження інституту державних секретарів міністерств, встановлення винятково конкурсної процедури призначення на усі посади державної служби, включно з вищими управлінськими посадами, зміна моделі оплати праці.

Для належного відзначення вищевказаних подій та з метою привернення уваги суспільства до традицій та професійних надбань української державної служби в контексті загальноєвропейського принципів НАДС підготовлено та забезпечено прийняття розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 травня 2018 року № 298-р «Про відзначення 100-річчя запровадження державної служби», якими затверджено план заходів з підготовки та відзначення 100-річчя запровадження державної служби та утворено Організаційний комітет.

Також затверджено відповідний наказ НАДС від 22 травня 2018 року № 111 «Про організацію виконання плану заходів з підготовки та відзначення 100-річчя запровадження державної служби».

На виконання вищевказаного акту Уряду 17-18 травня 2018 року в будинку Верховної Ради України проведено експозицію «100-річчя державної служби України».

Також Голова НАДС Костянтин ВАЩЕНКО поінформував присутніх, що виконання плану заходів з підготовки та відзначення 100-річчя запровадження державної служби забезпечується НАДС і в регіонах України. Міжрегіональні управління НАДС тісно співпрацюють з обласними державними адміністраціями над підготовкою відповідних пропозицій.

У свою чергу учасники засідання та члени Організаційного комітету надали свої думки, пропозиції та обговорили подальші кроки щодо забезпечення належного виконання плану заходів з підготовки та відзначення 100-річчя запровадження державної служби.

У засіданні взяли участь Керівник Головного департаменту регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України Анненкова Наталія Валентинівна, Державний секретар Міністерства інформаційної політики Біденко Артем Ігорович, Державний секретар Міністерства освіти і науки Полянський Павло Броніславович, заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Тиліщак Володимир Семенович, Президент Національної академії державного управління при Президентові України Куйбіда Василь Степанович, заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Білоус Микола Андрійович, начальник управління міжнародного співробітництва та документального забезпечення Державної архівної служби України Прилепішева Юлія Анатоліївна, представники НАДС та Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини