Відбувся круглий стіл «Державна служба в Україні та формування її позитивного іміджу в умовах європейської інтеграції»

5 червня 2018 року у приміщенні НАДС відбувся круглий стіл «Державна служба в Україні та формування її позитивного іміджу в умовах європейської інтеграції», присвячений 100-річчю державної служби України.

Круглий стіл організовано НАДС спільно з Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу за підтримки та сприяння Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні.

Відкриваючи круглий стіл, у своїй вступній промові Голова НАДС Костянтин ВАЩЕНКО наголосив на важливості історичного аспекту у розвитку державотворення. Запорукою нашого майбутнього є досвід, традиції та цінності. 100 років тому Центральна Рада проголосила створення української держави і прийняла декілька законів, які врегульовують діяльність державної служби в Україні. Події 1917-1921 років стали серйозним випробуванням для народу та влади. Після відродження української державності цю традицію було продовжено. І власне Україна першою з пострадянських держав прийняла закон про державну службу 1993 року. Цей закон був недосконалим, перехідним, але він заклав основи і традиції 100-літньої давності. Сьогодні триває вдосконалення інституту державної служби і зроблено революційні кроки, які дають можливість, щоби кожен громадянин, який має знання та уміння, міг стати державним службовцем.

В свою чергу під час виступу Керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель ЗАЙБЕРЛІНГ зазначив, що Україна має продовжити реалізовувати розпочату реформу державного управління. Тому що ефективна система державного управління є вирішальним чинником як для подальшого успішного і сталого внутрішньополітичного розвитку України, так і на шляху подальшої європейської інтеграції.

Досвід європейських держав, зокрема Німеччини та Баварії, показує, що побудова демократичного суспільства потребує інноваційних підходів до формування стратегії демократичного розвитку з урахуванням європейських стандартів, в тому числі і передусім це стосується державного управління.

Реформа державної служби є однією з ключових реформ, адже без ефективних службовців та належної якості управління, неможливо побудувати сильну, економічно розвинуту та демократичну державу. Для успішного проведення реформи державного управління важливо підготувати висококваліфікованих та добре освічених службовців для органів державної влади. Вони мають стати опорою для реформування владних інституцій, розбудови ефективного, зорієнтованого на потреби громадян державного управління.

Водночас Голова Професійної спілки працівників державних установ України Юрій ПІЖУК розповів про результати оцінки суспільством професійної діяльності державних службовців, а також про їх вплив на імідж державної служби.

Марина КАНАВЕЦЬ, директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, у свою чергу представила досвід співпраці НАДС та Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні в рамках реалізації реформи державної служби та впровадження Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIIІ та професіоналізації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування.

Крім того, під час Першої панельної дискусії директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій «Сіверський центр післядипломної освіти» Володимир БОЙКО розповів про історичний досвід та адміністративні традиції реформування державної служби часів Гетьмана Павла Скоропадського та представив виставку архівних матеріалів, «Україна і Німеччина в 1918-1923 роках. До століття встановлення дипломатичних відносин».

У свою чергу Роксолана ПІДЛАСА, радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, презентувала Національну програму стажувань в центральних органах виконавчої влади, яка спрямована на підвищення іміджу державної служби та розуміння функціонування системи державного управління, зниження бар’єру входження на державну службу для сучасної молоді та розвиток лідерських якостей державних службовців, що вже працюють в органах виконавчої влади.

Під час Другої панельної дискусії, присвяченої питанням професійного навчання і розвитку державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, Радмила ВОЙТОВИЧ, ректор Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості України, розповіла про вплив компетентнісного підходу (меритократії) на розвиток позитивного іміджу державної служби та основні завданні і виклики у впровадження компетентнісного підходу у процеси управління персоналом на державній службі.

Наталія КЛОКАР, професор кафедри публічного адміністрування та менеджменту освіти ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України, представили сучасні підходи до підготовки та підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, а Наталія ЖЕЖУК, координатор он-лайн проекту «Lingva.Skills», презентувала основні досягнення та виклики реалізації Соціального проекту вивчення іноземних мов «Lingva.Skills».

Водночас Павло БІЛОНОЖКО, Голова виконкому Всеукраїнської молодіжної ГО «Спілка молодих державних службовців України», розповів про механізми залучення молоді на державну службу для забезпечення підвищення її ефективності.

Крім того, у рамках круглого столу відбулася презентація посібника «Організація діяльності державного службовця», підготовленого НАДС та Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу за сприяння Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні в рамках відзначення 100-річчя запровадження державної служби.

У заході взяли участь представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, представники служб управління персоналом центральних органів виконавчої влади, викладачі та слухачі магістратур за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» представники центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, представники Представництва ЄС в Україні та країн-членів ЄС, інститутів громадянського суспільства, міжнародні та вітчизняні експерти.

Досвід співпраці НАДС та Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні:

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Завантажити фотогалерею архівом

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини