Відбувся міжнародний семінар «Європейські орієнтири в розбудові державної служби»

07 червня 2018 року в приміщенні Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) відбувся міжнародний семінар «Європейські орієнтири в розбудові державної служби», організований спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні.

Основною метою заходу є обговорення питання реформування державного управління відповідно до Принципів державного управління програми ОЕСР / SIGMA, розгляд стану реалізації органами державної влади положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також здійснення обміну досвідом щодо ефективного використання інструментів інституціональної розбудови Twinning, TAIEX та програми ОЕСР / SIGMA.

У своїй вступній промові перший заступник Голови НАДС Володимир КУПРІЙ представив стан впровадження реформи державної служби, а також наголосив на тому, що євроінтеграційний курс України має пронизувати всі сфери суспільного життя.

Директор Директорату публічної адміністрації Секретаріату Кабінету Міністрів України Андрій БЕГА презентував основні результати реалізації Стратегії реформування державного управління України на 2016–2020 роки.

Головний радник програми ОЕСР / SIGMA з питань державної служби та управління людськими ресурсами Войцех ЗЕЛІНСЬКИЙ представив основні досягнення та виклики реформи державного управління України, зокрема проміжні результати оцінки стану справ у системі державного управління, проведення якої передбачено Планом заходів з реалізації Стратегії реформування державного управління України на 2016–2020 роки.

У рамках першої панельної дискусії учасники семінару обговорили пріоритетні завдання, основні досягнення та виклики реформи державного управління в Україні як складової європейського вибору України. Зокрема, керівник проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) Угіс СІКС окреслив основі напрямки та результати співпраці проекту з НАДС, а експерти проекту ЄС «Підтримка стратегічних комунікацій та інформування про реформу державного управління в Україні» представили проект комунікативної стратегії реформи державного управління.

Друга панельна дискусія була присвячена обговоренню питань реформування ключових сфер державного управління на основі європейських принципів державного управління в контексті реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Під час неї заступник начальника Управління з питань реалізації зобов’язань у сфері європейської інтеграції – завідуюча відділом з питань співробітництва з ЄС у сферах митної і фінансової політики, оподаткування,підприємництва, фінансових послуг та конкуренції Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України Марина НЕЛІНА окреслила інституційні та правові механізми виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також наголосила на важливості підтримки реформ європейськими експертами.

Під час третьої панельної дискусії було обговорено питання впровадження європейських інструментів інституціональної розбудови в умовах наближення національного законодавства до стандартів ЄС. Зокрема, директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Марина КАНАВЕЦЬ представила результати діяльності Центру в контексті забезпечення ефективного використання інструментів Twinning, TAIEX та програми ОЕСР / SIGMA в умовах європейської інтеграції України. Водночас представники органів державної влади України, до компетенції яких належить питання європейської інтеграції, та постійні радники проектів Twinning презентували досвід залучення та реалізації інструментів Twinning і ТАІЕХ у органах державної влади України.

У заході взяли участь представники органів державної влади України, Представництва Європейського Союзу в Україні, фахівці з питань реформ, постійні радники діючих проектів Twinning в Україні, представники міжнародних організацій та проектів.

 

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Завантажити фотогалерею архівом

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини