Відбулась конференція з нагоди закриття проекту Twinning для Адміністрації Державної прикордонної служби України

05 жовтня 2018 року у Клубі Кабінету Міністрів України відбулась конференція з нагоди закриття проекту Twinning «Підтримка Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів».

Проект впроваджувався Адміністрацією Держприкордонслужби спільно з Адміністрацією федеральної поліції Федеративної Республіки Німеччина, Державною прикордонною службою при Міністерстві внутрішніх справ Литовської Республіки та Прикордонною службою Республіки Польща.

Метою проекту було посилення спроможності Держприкордонслужби у боротьбі з нелегальною міграцією та протидії корупції, що сприятиме ефективному впровадженню системи інтегрованого управління кордонами у відповідності з кращими стандартами та практиками Європейського Союзу.  

У вітальній промові Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал висловив подяку європейській стороні за ефективне співробітництво в рамках реалізації проекту. Разом з тим, було зазначено, що цей міжнародний проект, започаткований у 2016 році, вийшов далеко за межі звичайної міжнародної допомоги. «Завдяки проведеній роботі у прикордонному відомстві було сформоване чітке бачення пріоритетів. Проект став вагомим внеском та послідовним продовженням ініціативи Президента України Петра Порошенка щодо розвитку системи спільного управління кордонами», - відзначив очільник відомства.

У свою чергу, заступник Міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук зауважила, що обмін провідним досвідом між партнерами проекту сприятиме подальшій побудові євроархітектури безпеки в Україні та посиленню інституційної спроможності усіх суб’єктів інтегрованого управління кордонами у протистоянні транскордонним загрозам.

Керівник першого відділу програм допомоги «Належне управління та демократизація» Представництва Європейського Союзу в Україні
Мартін Клауке у своєму виступі підкреслив стратегічну важливість зазначеного проекту та наголосив, що попри необхідність реалізації ряду пріоритетних заходів та впровадження рекомендацій щодо подальших кроків, розроблених у ході реалізації проекту, на думку Представництва, проект Twinning для Держприкордонслужби є одним з найбільш успішних проектів.

З промовами також виступили заступник Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Біндзайль Вольфганг, радник Посла Литовської Республіки в Україні Тадас Валіоніс, заступник Посла Республіки Польща в Україні Міхаль Гергон, а також керівники прикордонних відомств країн-партнерів проекту.

У ході заходу, керівник проекту Twinning від держави-члена Європейського Союзу Томас Остерот та заступник Голови Держприкордонслужби, керівник проекту від України Василь Серватюк представили практичні результати реалізації проекту Twinning, відзначивши якісно проведене шенгенське оцінювання українських пунктів пропуску та окремих прикордонних підрозділів, що визначатиме ефективність процедур з виявлення підроблених документів та викрадених автомобілів; здійснення узагальнення результатів спільного оцінювання прикордонних процедур окремих пунктів пропуску через державний кордон; організацію навчальних тренінгів та семінарів спільно з експертами з метою здійснення обміну досвідом з використання новітніх технічних засобів прикордонного контролю, ознайомлення з найсучаснішим обладнанням для виявлення підроблених документів, якими користуються європейські прикордонні служби; підготовку рекомендацій щодо розроблення нової Стратегії інтегрованого управління кордонами, роботу над якою буде розпочато після завершення проекту, а також створення Міжвідомчої робочої групи високого рівня з питань координації інтегрованого управління кордонами, яку очолить Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Постійний радник проекту Twinning Даніель Фаррелл висловив подяку партнерам проекту за високу професійність та скоординоване співробітництво, спрямоване на досягнення обов’язкових результатів проекту. Окрему подяку було висловлено Адміністративному офісу програми Twinning за постійну технічну та методично-консультативну підтримку проекту.

У конференції взяли участь експерти проекту Twinning для Держприкордонслужби від держав-членів ЄС, Представництва місії EUAM, Адміністрації Держприкордонслужби та інші.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла заступник начальника відділу управління проектами Інна Бєлобратова.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституціональної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проект «Підтримка Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів» охоплює три наступні компоненти:

  • Компонент 1 – допомога у здійсненні моніторингу та оцінювання нової Стратегії інтегрованого управління кордонами та впровадження Плану заходів;
  • Компонент 2 – удосконалення системи прикордонного контролю, включаючи ІТ системи, відповідно до стандартів та практик ЄС;
  • Компонент 3 – наближення національного законодавства та практики у сфері виявлення викрадених автомобілів до стандартів ЄС. 

ДЖЕРЕЛО

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини