Відбулося шосте засідання Наглядового комітету проєкту Twinning для Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України

08 липня 2020 року в режимі он-лайн відбулося шосте засідання Наглядового комітету проєкту Twinning «Посилення спроможності Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України у сфері використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива» для Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України (далі – Держенергоефективності), який впроваджується спільно з органами у антимонопольній сфері консорціуму європейських партнерів у складі Австрійської та Італійської республік.

Проєкт спрямований на зміцнення потенціалу Держенергоефективності у реалізації національної політики і законодавства в галузі відновлюваних джерел енергії в екологічно і економічно безпечний спосіб та відповідно до зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Серед основних цілей проєкту є гармонізація та упорядкування законодавства у сфері відновлювальних джерел енергії, зокрема, шляхом імплементації Директиви 2009/28/ЄС, а також забезпечення просвітницької діяльності серед ключових зацікавлених сторін та суспільства загалом.

Зі вступним словом до учасників зустрічі звернувся Юрій ШАФАРЕНКО, заступник Голови Держенергоефективності, проєктний лідер від країни-бенефіціару, який у своєму виступі подякував партнерам та експертам проєкту за активну співпрацю та залученість в діяльність проєкту в умовах дистанційної роботи.  

З вітальними промовами також виступили керівник проєкту від держави-члена Дітмар ПРАЙНСТОРФЕР, представники Представництва Європейського Союзу в Україні Йоханнес БАУЕР і Ольга СІМАК та представниця Адміністративного офісу програми Twinning в Україні Мар’яна ПОСТОЛОВСЬКА.

Постійний радник проєкту Twinning Ульріке ГІЄРА поінформувала учасників зустрічі про основні результати досягнуті протягом звітного періоду в рамках діяльності компонентів та окреслила подальші кроки щодо співпраці з експертами проєкту та іншими заінтересованими сторонами в контексті вдосконалення національної політики і законодавства в галузі відновлюваних джерел енергії. Окрім того повідомила, що наразі проєкт перебуває на завершальній стадії: у рамках Компоненту 1 була організована додаткова місія експертів з питань біопалива щодо перегляду останньої редакції проекту закону про рідке біопаливо, всі заходи у рамках Компоненту 2 були виконані, а також завершується робота щодо поширенням інформації у публічному просторі та оформлено інформаційні брошури про сонячні фотоелектричні, сонячні теплові, біомасові, вітрові та теплові насоси.

У засіданні взяли участь представники Держенергоефективності, експерти Проєкту держав-членів ЄС та Представництва ЄС в Україні.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла  головний консультант сектору координації Twinning відділу управління проєктами Мар’яна ПОСТОЛОВСЬКА.

 

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

 Проєкт Twinning «Посилення спроможності Держенергоефективності в сфері використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива» охоплює три наступні компоненти:

  • Компонент 1 – Гармонізація та упорядкування законодавства у сфері відновлювальних джерел енергії (ВДЕ)
  • Компонент 2 – Реалізація Плану дій щодо імплементації Директиви 2009/28/ЄС та Плану дій щодо імплементації NREAP
  • Компонент 3 – Інформування, підвищення обізнаності та програми навчань

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини