Діджиталізація державних послуг в Україні прискорилася і стала мейнстрімом

За рік повномасштабної війни діджиталізація державних послуг в Україні значно прискорилася і навіть стала мейнстрімом.

Новації та цифровізація дозволяють посилити ефективність роботи органів державної влади і зберегти їх інституційну спроможність. Це довів період локдауну та більше 2х років війни.
 
НАДС зробило ставку на цифровізацію ще в 2020 році, коли розпочалось впровадження Інформаційної системи управління людськими ресурсами (HRMIS - Human Resource Management Information System).
 
Система дозволяє віддалено здійснювати процеси документального оформлення вступу на державну службу, її проходження та припинення, а також нарахування заробітної плати. Також ідеться про автоматичний підрахунок стажу, контроль за встановленням надбавок за вислугу років, підрахунок кількості днів відпустки та їх залишків, формування довідок та інших документів з обліку персоналу – все це доступно в особистому кабінеті користувача.
 
На сьогодні систему HRMIS внесено дані щодо 40 000 працівників державних органів (25% фактичної к-сті працюючих держслужбовців) та підключено 67 ЦОВВ та 695 територіальних органів.
 
Крім того, в рамках запровадження на державній службі інструментів управління, орієнтованого на результат (Results-Based Management), у НАДС активно використовується інформаційно-аналітична система PROJECT UA для стратегічного планування, моніторингу та оцінки.
 
Відслідкувати прогрес пілотування ІТ системи PROJECT UA, що застосовується для стратегічного планування діяльності Агентства на 2023-2025 рр., можна завдяки інтерактивному дашборду, що розміщений на офіційному веб-сайті НАДС.
 
Кардинально змінити уявлення про управління персоналом в державному секторі допомагають також інформаційно-комунікаційні системи: Портал управління знаннями - величезний маркетплейс освітніх провайдерів і публічних службовців, Єдиний портал вакансій державної служби - місце зустрічі кандидатів на посади державної служби і державних органів.
 
Діджиталізація - вимога сучасності. Це спосіб бути швидшими, доступнішими, ефективнішими. На сьогодні цифрова грамотність - це must have для кожного державного службовця. Водночас, діджиталізація для НАДС - не самоціль. Адже важливо не втратити головну цінність - людину. Бо державна служба - це про людей.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини