На Рішельє-форумі 2023 презентували історії стійкості і незламності публічних службовців на прифронтових територіях

 

 

 

Рішельє-форум традиційно є комунікаційним майданчиком для обговорення багатьох важливих тем, що стосуються публічної служби. Цього року одна з тематичних панелей форуму була присвячена стійкості публічних службовців. 

Війна змінила країну й усіх нас. І поки ЗСУ звільняють Україну від окупантів, публічні службовці забезпечують життєдіяльність держави. Вони загартовані й згуртовані війною та екстремальними умовами роботи. Саме  про єдність та відданість справі публічних службовців загалом та трудових колективів зокрема розповіли очільники обласних військових адміністрацій. 

«Ми змогли пристосуватися до повномасштабної війни. Попри всі намагання ворога стерти нас з лиця землі. Допомагаємо нашим воїнам, відбудовуємо знищене, працюємо, підтримуючи економіку. Вже 12 листопада працівники обласної адміністрації були в місті та працювали з салонів своїх автомобілів.  Завдяки Starlinkу у багажнику робили доповіді керівництву, налагоджували життя звільнених громад. Надання матеріальної допомоги, забезпечення будівельними матеріалами, евакуація з найбільш небезпечних населених пунктів – ось далеко неповний перелік того, що роблять державні службовці адміністрації. Усе це під обстрілами та в постійній небезпеці», - розповів Олександр Прокудін, начальник Херсонської обласної військової адміністрації. 

Юрій Малашко, начальник Запорізької обласної військової адміністрації розповів, що попри великий відсоток окупованих територій області (70%), вдалося зберегти керованість. У 42 громадах, які перебувають в окупації, створено вже 37 військових адміністрацій. На 76% збережено кадровий склад органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. 43 населені пункти знаходяться на лінії бойового зіткнення, довжина якої становить близько 130 км.

«На кожній території у нас своя особлива історія стійкості, яку щодня формують конкретні люди своїми вчинками. «Стійкість по запорізькі» це створені районами та громадами хаби, якими на загал вирішуються всі питання внутрішньо переміщених осіб. У громад на лінії зіткнення дещо інші завдання. Це й організація евакуації, і гуманітарна допомога мешканцям, і забезпечення життєдіяльності території, і підтримка військових. При виконанні службових обов’язків двоє осіб загинули, двоє зазнали поранень», - зазначив керівник області. 

Віталій Кім, начальник Миколаївської обласної військової адміністрації розповів, що з перших днів повномасштабного вторгнення жителі Миколаївщини всі як один стали на боротьбу з окупантами. Кожен робив все можливе, аби допомогти у цій справі. І саме публічні особи та лідери місцевих громад стали опорою для людей, аби було можливим чинити опір та допомагати ЗСУ. А ще поділився історіями мужності та стійкості жителів Миколаївщини.    

«Голова однієї з сільських громад області 4 місяці перебував у полоні в окупантів. Через його телефон вдалося домовитися про обмін 113 людей. А потім і голову громади повернули. Ще один приклад. Мій заступник разом з радником заправляли танки, які відступали з Херсонського напрямку, через те, що у них закінчилося пальне, в полях під прицільними обстрілами. Вони не знали як це робити, але мали завдання та виконували його. Шукали танкістів, заправляли техніку і евакуйовували її, аби вона не дісталася противнику», - розповів Віталій КІМ. На рівні з чоловіками працювали й жінки. Так, жінки-працівниці апарату ОДА опікувалися питаннями харчування військових, медичного забезпечення, інформування населення. Тож сила Миколаївщини не в окремих людях, а в єднанні проти ворога. З болем пригадав день прильоту по адміністративній будівлі ОВА. Тоді загинули 37 осіб…. 

Аби розповісти про стійкість та мужність публічних службовців в НАДС започатковано проєкт «Публічні службовці: загартовані війною». Першими її героями стали Яна Літвінова, Старобільська міська голова, Костянтин Ананченко, начальник Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Андрій Єрмоленко, голова Семенівської військової селищної адміністрації, Тетяна Козирська, керівник апарату Херсонської обласної державної адміністрації, Наталія Дзяйло, начальник управління фінансового забезпечення апарату Херсонської обласної державної адміністрації. Учасники форуму переглянули відеосюжети, де службовці ділилися спогадами про початок повномасштабного вторгнення, життя в окупації, роботу... 

Андрія ЄрмоленкаТетяну Козирську та Наталію Дзяйло, які стали учасниками Рішельє-форуму, Голова НАДС Наталія Алюшина нагородила пам’ятними медалями, присвяченими 30-й річниці з дня прийняття першого Закону України «Про державну службу».  

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини