Програма SIGMA опублікувала оновлену версію Принципів державного управління

Принципи державного управління – це комплексна система стандартів, що відображає цінності та поведінку, яких громадяни та підприємства очікують від сучасного державного управління. Вони розроблені, щоб скеровувати відомства у справах розширення Європейського Союзу (ЄС) та політики сусідства в їхніх реформаторських зусиллях, спрямованих на усунення недоліків у державному управлінні та виконання вимог ЄС щодо однієї з «основ» процесу вступу.

Перше видання Принципів державного управління було опубліковано в 2014 році. Видання 2023 року оновлює структуру відповідно до найновіших стандартів і практик в ЄС, ОЕСР та інших міжнародних організаціях.

Очікується, що сьогодні органи державного управління ставатимуть більш цифровими, відкритими і прозорими, гнучкими, інноваційними та «зеленими», ніж у 2014 році. Вони також повинні демонструвати більшу стійкість до зовнішніх викликів, наприклад, таких як пандемія.

Нова версія уніфікує Принципи для регіонів розширення та політики сусідства, і тепер сфера дії також виходить за межі центрального уряду та включає регіональні та місцеві рівні влади з метою сприяння узгодженому політичному підходу.

Структура принципів державного управління у виданні 2023 року все ще відповідає шести тематичним напрямкам, викладеним у Стратегії розширення 2014 року:

  • Стратегія
  • Розроблення та узгодження політики
  • Державна служба та управління людськими ресурсами
  • Організація, підзвітність та нагляд
  • Надання послуг та цифровізація
  • Управління державними фінансами

32 принципи окреслюють цінності, поведінку та результати, тоді як 270 підпринципів надають більш детальні вказівки щодо того, як досягти цих результатів і забезпечити належний адміністративний потенціал:

Принципи державного управління 2023

Джерело: https://www.sigmaweb.org/publications/principles-public-administration.htm#languages

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини